افسردگی شبانه؛ چرا شبها احساس افسردگی میکنیم؟
آیا تا به حال احساس کردهاید که شبها غم و اندوه بر دلتان سنگین میشود؟ آیا تعجب کردهاید که چرا با تاریکی شب، افکار منفی به سراغتان میآیند و راهی برای فرار از آنها پیدا نمیکنید؟ افسردگی شبانه یکی از مشکلات رایج در جوامع مدرن است. در این مقاله، علل افسردگی شبانه را بررسی میکنیم، […]
آیا تا به حال احساس کردهاید که شبها غم و اندوه بر دلتان سنگین میشود؟ آیا تعجب کردهاید که چرا با تاریکی شب، افکار منفی به سراغتان میآیند و راهی برای فرار از آنها پیدا نمیکنید؟ افسردگی شبانه یکی از مشکلات رایج در جوامع مدرن است. در این مقاله، علل افسردگی شبانه را بررسی میکنیم، تفاوت آن با افسردگی بالینی را توضیح میدهیم و راهکارهایی برای مقابله با این مشکل ارائه میدهیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
علائم افسردگی بالینی و تفاوت آن با افسردگی شبانه
افسردگی بالینی با علائم شدیدی همراه است که خلق و خو را تغییر میدهد و فعالیتهای روزانه فرد را تحت تأثیر قرار میدهد. احساس غم و اندوه در شب همیشه نشانه افسردگی بالینی نیست، اما ممکن است یکی از نشانههای این بیماری باشد. علاوه بر احساس غم و اندوه در شب، افسردگی بالینی دارای علائم دیگری نیز است. اگر شما برخی یا تمامی این علائم را در طول روز و تقریباً در تمام روزهای دو هفته گذشته تجربه کردهاید و تراکم نیافتهاید، مناسب است به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید.
- مشکلات خواب مانند خوابیدن بیش از حد معمول یا دشواری در به خواب رفتن و خوابماندن؛
- مصرف غذا به مقدار کمتر یا بیشتر از حد معمول؛
- تغییرات در وزن بدن با کاهش یا افزایش غیرطبیعی؛
- عدم علاقه به انجام فعالیتهایی که قبلاً لذت میبردید؛
- کاهش انرژی و احساس خستگی مداوم؛
- عدم توانایی در انجام کارهای روزمره اساسی مانند شستن دندان و استحمام؛
- شکایت از سردرد، درد معده و دیگر دردهای بدون علت قابل توضیح و بیاثر برای درمان؛
- افزایش تحریکپذیری؛
- حالت افسردگی مداوم؛
- احساس اضطراب شدید؛
- احساس ناامیدی و بیامیدی؛
- بیش از حد گریه کردن؛
- بیقراری و بیاستراحتی؛
- احساس تنهایی و انزوا؛
- احساس گناه، بیارزشی و ناکافی بودن؛
- مشکل در تمرکز؛
- اندیشههای خودکشی یا تمایل به اقدامات خودکشی.
علت افسردگی شبانه
آشنایی با این بیماری و علتهای آن به شما کمک میکند تا بهبودی بهتری را تجربه کنید. در ابتدا، تلاش کنید با ایجاد تغییراتی در شیوه زندگی خود، افسردگی شبانه را کنترل کنید. اما اگر نتوانستید موفق شوید، مناسب است به یک متخصص سلامت روان مراجعه کنید. در صورتی که تخصصی تشخیص افسردگی به شما تأیید دهد، برنامه درمانی مناسب با شرایط شما برایتان طراحی خواهد شد. در ادامه، علل اصلی افسردگی شبانه را مورد بررسی قرار دادهایم.
ساعات بدنی
ساعت بیولوژیکی بدن به ما میگوید که کی باید بیدار باشیم و کی باید استراحت کنیم. این ساعت بیولوژیکی توسط هیپوتالاموس، بخشی از مغز، تنظیم میشود. برای بیشتر افراد، ساعت بدنی نیمه شب را در بازه زمانی ۲ تا ۴ صبح و بعدازظهر را در بازه زمانی ۱۳ تا ۱۵ تشخیص میدهد. در این دو بازه زمانی، سطح انرژی بدن کمترین حد خود را دارد و باید استراحت کنید.
هنگامی که ساعت بیولوژیکی بدن شما بهم میریزد، الگوی خواب و بیداری شما تغییر میکند و کیفیت خوابتان کاهش مییابد، در نتیجه، ممکن است احساس افسردگی و اضطراب کنید.
عواملی مانند نور و تاریکی تأثیری بر ساعت بیولوژیکی بدن دارند. برای مقابله با این مشکل، میتوانید یک روال خواب مشخص برای خود داشته باشید و تمرین کنید در زمان مشخصی بخوابید و بیدار شوید تا ساعت بیولوژیکی بدنتان مجدداً تنظیم شود.
نشخوار فکری
بیشتر افراد مبتلا به افسردگی به وقایع گذشته فکر میکنند و ساعتها در ذهن خود این وقایع را مرور میکنند، سعی میکنند آنها را درک کنند یا تصور میکنند که با تغییر شرایط چه نتایج متفاوتی ممکن بود رقم بخورد. افسردگی باعث میشود تمرکز خود را بر رویدادهای منفی بگذارید و به همین دلیل نشخوار فکری در افسردگی تشدید میشود.
نشخوار فکری نشانه مهمی از افسردگی شبانه است. وقتی تنها هستید و کاری ندارید، نشخوار فکری آغاز میشود، بنابراین طبیعی است که شبها دچار آن شوید. اگر قبل از خواب به نشخوار فکری مبتلا هستید، آن را به جدیت بپذیرید. نشخوار فکری نشانه نارضایتی شما از زندگی است و در طولانی مدت عوارض روانی و روحی خواهد داشت؛ به عنوان مثال، برخی افراد در محیط کار خود مشکل دارند. آنها از صبح بیدار شدن و رفتن به سر کار میترسند و قبل از خواب به نشخوار فکری میپردازند.
در معرض نو نبودن
تحقیقات متعددی توسط محققان به عمل آمده است تا رابطه بین نور محیط و افسردگی را بررسی کنند. بر اساس یکی از این تحقیقات، اقامت در معرض نور مصنوعی میتواند علائم افسردگی در افراد مسن را تشدید کند. با این حال، بر اساس این پژوهش، این عامل به تنهایی ممکن است علت اصلی بروز افسردگی شبانه نباشد، اما دخالتی در آن دارد.
خطر قرارگیری در معرض نور مصنوعی برای افراد جوانتر جدیتر است، زیرا چشمهای آنها حساسیت بیشتری دارند و حتی مقدار کمی نور در طول شب میتواند چرخه خوابشان را مختل کند. اختلال در چرخه خواب میتواند تأثیراتی بر روی خلق و خوی شما داشته باشد و علائم افسردگی شبانه را تشدید کند.
برای حل این مشکل، مناسب است در طول شب کمتر در معرض نور مصنوعی قرار بگیرید. اگر در منطقه شلوغی زندگی میکنید، از پردههای ضخیم برای پنجرههای خانهتان استفاده کنید و قبل از خواب زمانی را به استراحت چشمهایتان اختصاص دهید. در طی این زمان، تلویزیون و موبایل خود را کنار بگذارید و به صفحههای نمایش نگاه نکنید. طبق تحقیقات، نور آبی صفحههای نمایش میتواند سطح ملاتونین در بدن را کاهش دهد و چرخه خواب را مختل کند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید